Utorak , 16. Oktobar 2018.
Naslovnica / Aktuelno / ANALIZA: Barça je pronašla novu strategiju za branjenje “visokih lopti”

ANALIZA: Barça je pronašla novu strategiju za branjenje “visokih lopti”

Barça je godinama bila na glasu kao ekipa koja ima dosta problema sa visokim loptama i prekidima, ali to stanje se dosta popravilo dolaskom Luisa Enrique te posebno njegovog pomoćnika Juana Carlosa Unzuea koji je zadužen za branjenje prekida i pozicioniranje igrača u skok igri.

U nastavku ćemo prikazati na koji način je Barcelona branila “visoke lopte” i ispucavanja Celte.

Te “visoke lopte” su često išle na poziciju Busquetsa koji i nije baš najjači u zračnim duelima usprkos svojoj visini. U takvim situacijama, Busquets je radio kretnju prema naprijed, a na loptu je izlazio Pique iz zadnje linije. Izlaskom Piquea na loptu, Sergi Roberto se povlačio sa mjesta desnog beka na mjesto trećeg štopera, gdje je popunjavao rupu nastalu Piqueovim izlaskom i tvorio vrlo kompaktnu odbranu sa Umtitijem i Albom. Na taj način njih trojica su bili u mogućnosti lako se odbraniti i doći do lopte u slučaju Piqueovog izgubljenog zračnog duela. Ispred Piquea su bila pozicionirana četiri igrača Barcelone formirajući romb i time su služili kao pas opcija za Piqueovo spuštanje lopte te smirivanje iste.

Ova akcija se ponavljala više puta i lako je moguće da je to još jedna zamisao Juana Carlosa Unzuea koji se inače spominje kao moguća zamjena za Enriquea i to, kako navode pojedini španski mediji, na inicijativu samih igrača koji su u njemu prepoznali odličnog stratega.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *