Subota , 22. Septembar 2018.
Naslovnica / Aktuelno / KOLUMNA: ”Kruha i igara”

KOLUMNA: ”Kruha i igara”

Nekoliko proteklih mjeseci u Barceloni bilo je blago rečeno burno, no situacija se lagano smirila.

Naime, loši potezi tokom ljetnog prijelaznog roka, silne laži i obmane plasirane u javnost, katastrofalno ophođenje prema pojedinim igračima…sve je to podiglo buru prašine u katalonskom klubu.

Bio je to vremenski period u kojem su Bartomeu i njegovi suradnici uzeli neslavnu titulu najomraženijih osoba u glavnom gradu Katalonije, Barceloni.

Međutim, sjajan ulazak Barçe u novu sezonu kao da je zasjenio sve probleme u kojima se klub nalazi, barem tako to vidi šira javnost…

Nakon neuspjelog Beneditovog projekta ”rušenja” trenutne uprave i nekoliko dobrih rezultata na samom startu sezone, silni prosvjedi, pompe i zazivke o ostavci predsjednika Bartomeua i njegovih suradnika, jednostavno su nestale.

Parole #BartomeuOut, #BartomeuDimiteYa, #CiaoBarto… ubrzo su otišle u zaborav, a Barcelona se i dalje nalazi u istim problemima.

La Masia, Cruyff, filozofija Barcelone i njezine vrijednosti, sve je to ova uprava pogazila, no navijači to očigledno zaboravljaju nakon nekoliko solidnih rezultata, što nas je navelo da se zapitamo sljedeće:

Stavlja li se rezultatski učinak na prvo mjesto, dok se prave vrijednosti i filozofija kluba stavljaju u drugi plan?

Činjenice govore da je tako, dok god se bilježe dobri rezultati nije bitno u kojem smjeru klub ide, ko ga vodi i kako ga vodi, što se dešava iza kulisa i kakvi su stvarni problemi.

Klub se vodi poslovicom ”kruha i igara” – metaforom za metode kojima neka vlast osigurava podršku stanovništva (u ovom slučaju navijača) tako što obilno zadovoljava njegove kratkoročne interese i potrebe, a nauštrb dugoročnih interesa, odnosno da bi mu skrenula pažnju s daleko važnijih problema.

(Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *